روزی که شهردار سئول آرزو کرد شهرش مثل تهران شود

خیابان تهرلن در سئول

خیابان تهرلن در سئول

صاحب نیوز- محمد جوادی/ یکی از ویژگی های این تابلو آن است که برخلاف همه تابلوهای مرسوم در دنیا به زبان فارسی نوشته شده نه انگلیسی، اما در کنار این عکس جالب، به یاد خاطره‌ای افتادم که خواندنش خالی از لطف نیست. رضا برجی عکاس مشهور جنگ‌های جهان که در دنیا رکورد دار است. روزی در یک گفتگوی تلفنی به من می‌گفت:

«یک روز برادران امیدوار(مستندسازان مشهور ایرانی که دورتادور دنیا را در سال ۱۳۳۰ گشتند) مرا به خانه شان دعوت کردند و عکس های قدیمی‌شان را بهم نشان دادند. عکس های ۵۰ سال قبل سئول پایتخت کره هم در آن میان بود من هم که به تازگی به این کشور رفته بودم عکس های امروز این شهر را آوردم و مقایسه کردیم.»

«وضعیت این شهر در آن سال ها از روستاهای ما هم بدتر بود و شهردار یا شاید هم رئیس جمهورشان گفته بود که ما می خواهیم روزی مانند تهران شویم». برجی می گفت: «این موضوع برایم جالب بود؛ همین ماجرا باعث شد تا به کره بروم برای ساخت یک مستند اما با وجود این پیشرفت های بزرگ، اساتید مهم دانشگاه های کره می گفتند ما حسرت کشور شما را می خوریم!! چون شما استقلال دارید و ما نه؛ آنها می‌گفتند اگر یک روز آمریکا فقط بخواهد فشارهای روی خودش را تخلیه کند کره با خاک یکسان می شود. می گفتند ما خانه بر روی آب بنا کرده ایم. این همه جبروت به یک نسیم می‌ریزد. می گفتند ما حکم سوپاپ اطمینان آمریکا را داریم. برای تخلیه فشارها، حکم کپسولی را داریم که آمریکا آن را گذاشته برای روز مبادای خودش.»

«اینجاست که باید قدرعزت‌مندیی را که انقلاب و شهدا برایمان آورده‌اند را بدانیم». گفتم: از این حرف ها فیلمی هم گرفته اید تا بشود به آن استناد کرد. گفت: «از آن حرف ها و حرف های دیگران مستند ساختم  و این مستند هم یکبار از تلویزیون پخش شد.»

***

ماجرای دعوای کره شمالی با کشورهای همسایه اش که ابتدای سال ۹۲ شروع شد و تا مرز جنگ هم رفت، در این گیرو دار ارزش سهام شرکت های کره جنوبی ناگهان پایین آمد و… را که حتما بخاطر دارید. این اتفاق  مرا به یاد آن حرف های رضا برجی انداخت. واقعا اگر روزی آمریکا بخواهد فشار روی خودش را کم کند مجبور است به یک جنگ در آن‌گوشه دنیا دامن بزند تا خودش در امان باشد. آن وقت چه بلایی به سر کره جنوبی و… خواهد آمد. ای کاش تلویزیون مستند رضابرجی را دوباره درهمین ایام بازپخش کند تا جوانان ما بدانند شهدای جنگ تحمیلی ما به رهبری امام چه نعمتی را به این مرز و بوم بخشده اند. این را مطمئنم که اگر روزی شهردار یا رئیس جمهور آن کشورآرزویش آن بوده که مثل تهران در آن زمان آباد باشند. امروز همه مردم آن کشور آرزوی استقلالی همچون ایران اسلامی ما را دارند. در این میان به جز آنچه گفتیم فقط همین پادگان‌های آمریکا در کره دلیل خوبی است. شاید هنوز یادتان نرفته باشد، تظاهرات هایی را که مردم کره بر ضد نیروهای آمریکایی در این کشور به راه می انداختند. تظاهرات هایی که اغلب بخاطر تجاوز سربازان آمریکایی به دختربچه های کره‌ای بود. اما کاپیتولاسیون دست و پای آنها را حتی در گرفتن حقشان هم بسته و از آنها جز تظاهرات و اعلام اعتراض در چنین مواقعی کار دیگری بر نمی آید… البته ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا مسولین کره‌ای چنین آرزویی کرده‌اند اصلا آیا این حرف تایید رژیم منحوس پهلوی نیست؟ باید بگوییم نه؛ “کره”‌ در آن زمان پس از جنگ جهانی دوم به یک کشور ویرانه تبدیل شده بود و تهران بخاطر دور بودن از هیاهوی جنگ جهانی، شهری به مراتب آبادتر محسوب می‌شد. پس این آرزو برای یک مسئول از کشوری جنگ زده، چندان دور از ذهن نیست. اما آنچه آبادانی را زیر سوال می برد عزت است. چند وقت پیش در برنامه ی ” پایش” که از شبکه یک پخش می شود یکی از کارشناسان تاریخ معاصر گفت: «در زمان شاه، انگلیسی‌ها در یک منطقه تفریحی در “آبادان” تابلو زده بودند؛ که ورود سگ و ایرانی ممنوع.»

 ”آبادان” را انگلیسی‌هاآباد کردند اما وقتی انقلاب ایران شروع شد آنها “آبادان” آباد را به یک ویرانه تبدیل کردند. چون آبادانی بدون عزت سرنوشتی جز ویرانی به دنبال ندارد اما همین مردم “آبادان” با دست خالی، حصر “آبادان” را شکستند چون امام فرموده بود و مردم خرمشهر سی وچند روز مقاوت کردند چون طالب عزت بودند…

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد